News & Media

The Architect's Newspaper: Best of Design Awards 2021

Three SFIL projects received honorable mention awards in this year's AN (Architect's Newspaper) Best of Design Awards:

For more information and a list of all award-winning projects click here

Harvard Divinity School Swartz Hall Renovation & Expansion: An Architectural View

“The collective ABA team proved to be very talented and able to successfully meet the frequent challenges the project presented,” notes Ralph de Florio, Director of Operations for the duration of the project. “Ann Beha Architects was the right architectural firm for this project and the school will benefit from their work on this project for many decades to come.”

To read the full article click here

Lowell Justice Center Receives a 2021 National Grid/Eversource Energy Optimization Award

The Lowell Justice Center is featured in Bulit Environment Plus' 2021 Green Building Showcase and received this year's National Grid/Eversource Energy Optimization Award!

Located within the Lowell National Historic Park, the Lowell Justice Center forms the cornerstone of Lowell’s Hamilton Canal District development master plan. The project originally began with a certifiable building study and was the largest of three pilot studies for the Commonwealth of Massachusetts’ Division of Capital Asset Management and Maintenance (DCAMM)s ZNE initiatives. A goal in the design of this 265,000 SF courthouse was to maximize energy efficiency. Building systems and controls, glazing, and highly insulated walls are among many of the design features specified to achieve performance targets 40% better than code and its LEED Platinum certification. The building contains a chilled beam HVAC system, photovoltaic panels, and a sophisticated building envelope as well as abundant natural light throughout. The Center was designed in orientation to the site, with many special landscaping features incorporated on the former brownfield site, such as the use of native plants requiring no irrigation and a post-development site runoff reduction of 40%. Approximately 65% of the occupied floor area offers direct views to the outdoors. Water use reduction is 35% and energy use savings are approximately 58%. The Lowell Justice Center is the first courthouse in Massachusetts and first state courthouse in the country to achieve LEED Platinum certification.

For more information on this project and other projects featuredin the Building Showcase click here.

The Skating Club of Boston Updates Its Look

"The Skating Club of Boston continues its century-long run in new facility while continuing to support figure skaters." 

As New England’s premier skating destination this project includes a new 180,000 SF state-of-the-art training facility and performance center. The center includes three ice rinks for the Skating Club of Boston as well as events ranging from Olympic qualifying, ISU, and theatrical shows. The facility also includes lounges, offices, a library and academic center, off-ice training studio, physical therapy suite and exam rooms.

To read the full article click here

 

New Seaport Condo Featured in Boston Magazine

"The architecture is neutral, in colors reminiscent of the water and surroundings, but we [wanted to] play with texture and reflections [to give] it an undertone of energy," Patrick Planeta says.

To read the full article click here

The Lowell Justice Center is Featured in GB&D Magazine

“Green building is on the rise in and around Boston, and the region is now set to have the state’s first LEED Platinum-certified courthouse.”

This 265,000 SF public facility houses 17 courtrooms, offices, a service center and law library, but it is much more than your typical courthouse. It is a thoughtfully designed public space that reflects the rich history of this textile and mill community while being environmentally responsible. The use of natural materials from local sources and integration of public art help enrich the goal of creating a calming environment. This new courthouse offers both a beautiful and sustainable design solution to the public realm. 

 To read the full article click here

PTC Featured in in LD+A Magazine

PTC’s new global headquarters, designed by Margulies Perruzzi is featured on the cover of the May 2020  issue of LD+A. The cutting-edge oval building shape presented layout challenges, solved with a completely customized solution of two rows of curvilinear direct/indirect LED pendants, representing forward motion and embracing the architectural form.

To read the full article click here

50-60 Binney Street Featured in Architect Magazine

"This small but important project links two streets and serves as a public gateway to a new science and technology campus. The Architect’s vision for the corridor was to express the tension of two buildings coming together. The “ceiling fracture,” a custom lighting feature that spans nearly 200 feet, runs through the corridor and acts as a fault line, creating a statement and drawing the public through the entire space."

To read the full article click here

Boston City Hall Council Chambers Featured in Architect Magazine

The revitalization of the Council Chambers' original Brutalist interior respects the architecture and restores the original design intent with today’s standards and technology.

To read the full article click here

Back Bay Townhouse Featured in Boston Magazine

"A playfully grand Back Bay townhouse designed by Catherine Truman Architects is full of treasures hidden in plain view."

To read the full article click here