Lowell Justice Center

Lowell, MA

This 265,000 SF public facility houses 17 courtrooms, offices, a service center and law library, but it is much more than your typical courthouse. It is a thoughtfully designed public space that reflects the rich history of this textile and mill community while being environmentally responsible. The use of natural materials from local sources and integration of public art help enrich the goal of creating a calming environment. This new courthouse offers both a beautiful and sustainable design solution to the public realm.

SUSTAINABLE DESIGN

The LPD of this building is 50% better than IECC 2012 code and contributed to its LEED Platinum rating, making this the first courthouse in the state to receive this certification. The Lowell Justice Center is the first courthouse in Massachusetts and first state courthouse in the country to achieve LEED Platinum certification.

2021 BSA Accessible Design Award

2021 Green Building Showcase, National Grid/Eversource Energy Optimization Award

ACEC Silver Award Honoring Outstanding Professional Design Excellence for ZNE Study